Chicago Grill and Bar: Hamburgery a genius loci
Galerie(7)

Chicago Grill and Bar: Hamburgery a genius loci

Partneři sekce:

Ryan Nelson z Chicaga cestoval a pracoval všude možně po světě, nakonec se usadil v Liberci. Založil tam svůj podnik a prodával to, co znal nejlépe – hamburgery. Původní místo ale bylo příliš malé na ukojení Ryanova podnikatelského ega. Našel tedy prostor v Art Deco budově z 19. století, kde se dříve prodávala piána. Pak začal hledat někoho, kdo by jeho vizi zrealizoval. Našel je v ošuntělé kanceláři, kde u stolů seděli tři architekti. Říkají si Mjölk. Švédský výraz pro mléko.

„Práce začaly a byl to porod,“ vzpomínají architekti. „Všechno trvalo hrozně dlouho. Dostali jsme se do všech průšvihů, jaké si jen lze představit. Řídili jsme se však heslem, že není třeba panikařit, jdou-li věci podle plánu. I když je to šílený plán.“

Atmosféra průmyslu

Hlavním úkolem bylo navrhnout interiér typického amerického burger baru. Základním motivem projektu bylo vytvoření soudobého interiéru vyzdvihujícího původní kvality a kouzlo místa. Architekti se rozhodli zachovat všechny omítky, dekorace i detaily oken a sjednotit je do jedné barvy. Kontrastem je zde pak hrubý bar opláštěný zrezlým vlnitým plechem a zadní stěna za barem obložená čedičovým obkladem a výraznými barevnými roletami. Podlaha je z leštěného betonu. Promyšlená volba materiálů nenásilně podporuje průmyslovou atmosféru amerického Chicaga.

Výška interiéru je kvůli lepší akustice narušena velkými laminátovými lampami.

Výška interiéru je kvůli lepší akustice narušena velkými laminátovými lampami.

Hamburgery a genius loci

Vysoký strop restaurace nepřispíval k vytvoření dobré akustiky prostoru, architekti se proto výšku interiéru rozhodli narušit velkými laminátovými lampami. Stejný materiál tvoří i zádveří, kterému dává laminát specifickou atmosféru. Studiu Mjölk se podařilo vytvořit vřelé a přátelské místo. Architekti i majitel podniku jsou s výsledkem spokojeni: „Chicago je neustále plné lidí, kteří se těší z místního genia loci a lahodných amerických hamburgerů.“

Bar je opláštěný zrezlým vlnitým plechem.

Bar je opláštěný zrezlým vlnitým plechem.

Chicago Grill and Bar  

Místo: Liberec
Architekt: Mjölk architekti
Investor: Chicago Grill and Bar, Ryan Nelson
Projektant: Mjölk architekti
Generální dodavatel: Aron House
Projekt: 2016
Realizace: 2016

Půdorys
Půdorys

LIBEREC
TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: BOYSPLAYNICE

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 3/2017.