Dřevěná restaurace na výstavišti: Maximálně otevřený prostor na břehu rybníka

Partneři sekce:

Posedět nad talířem dobrého jídla v blízkosti klidné vodní hladiny. Kvůli takovému zážitku se člověk musí většinou vydat někam do přírody k rybníku. V Českých Budějovicích je tomu jinak – za uklidňující atmosférou se stačí vydat prakticky do centra města.

Celý areál českobudějovického výstaviště prochází v posledních letech razantní proměnou. Dříve uzavřený komplex se otevírá více obyvatelům města. Vlajkovou lodí této změny se stala rekonstrukce Národního pavilonu Z od architektonického ateliéru A8000.

Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
Venkovní restaurace

Nedaleko působivé budovy ze skla a oceli, která pojme až 1500 lidí, nalezneme i pravý opak. Subtilní modulární dřevostavbu, odrážející se v hladině rybníka. Odlehčená stavba s venkovní terasou vznikla podle návrhu Ateliér 111 architekti.

Původní objekt šel k zemi

Objekt vyrostl na místě původní restaurace z roku 1970, která byla rovněž dřevostavbou. Její technický stav, stejně jako dispoziční parametry, však byly zcela nevyhovující. Jelikož bylo z dřívějších let jasné, že restaurace bude sloužit primárně v jarní a letní sezónně, mohli si architekti Veronika Indrová a Jiří Weinzettl dovolit prostor maximálně otevřít a provzdušnit.

Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
| Zdroj: BoysPlayNice

„Použití subtilních dřevěných sloupů dodává konstrukci lehkost, vzdušnost a maximálně propojuje pobytovou plochu s okolním prostředím. Dispozice vychází z modulu krychle o délce strany cca 3 m. Krytá terasa nabízí variabilní uspořádání sezení,“ vysvětlují tvůrci z Ateliér 111 architekti.

Vzhledem k sezónnímu využití prostoru se muselo myslet i provozní část. „Součástí zázemí je kuchyně s dostatečně kapacitními sklady, vše uzpůsobené pro cateringovou formu provozu,“ nastiňují své pojetí celého prostoru architekti. Fasádní panely provozní části byly původně uvažované v systému coil-brite, tedy z leštěných hliníkových panelů. Z úsporných důvodů se nakonec realizovaly z cetris panelů, cementotřískové desky, vzhledu celého objektu to však nikterak neuškodilo.

Venkovní restaurace
Venkovní restaurace
| Zdroj: BoysPlayNice

Architekti rovněž uvažovali nad venkovními textilními průsvitnými roletami (tzv. screeny), které měly být umístěné po obvodu terasy. Návštěvníky měly částečně ochránit před slunečními paprsky, větrem, deštěm a zároveň, při úplném zatažení, umožnit prostor dočasně vytopit externími zdroji tepla. K jejich realizaci však zatím nedošlo.

Navzdory různým kompromisům dostalo českobudějovické výstaviště vkusný prostor pro sezónní restauraci, kde se při návrhu i realizaci myslelo jak na vzhled, tak i na funkčnost. Inspirovat by se tak mohly nejen obdobné areály, ale i veřejná prostranství v Česku.

Venkovní restaurace

Místo: Výstaviště České Budějovice
Ateliér: Atelier 111 architekti
Autoři: Veronika Indrová, Jiří Weinzettl
Spolupráce: Michal Hamada (projekt)
Realizace: červen 2021