Nový hostivařský pivovar

Partneři sekce:

Když v roce 2013 vznikla první várka piva lokálního pivovaru Hostivar, neodvažovali se jeho majitelé doufat, že bude projekt natolik úspěšný, že si již po čtyřech letech vyžádá postavení nové budovy. Ale stalo se a v blízkosti vlakové stanice Praha – Horní Měcholupy a oblíbeného golfového hřiště vyrostla výrazná budova Hostivar H2.

Nová budova rozšiřující kapacitu hostivařského pivovaru vyrostla asi 1 km od původní budovy. Již tento původní pivovar svým kvalitním architektonickým ztvárněním nedělal společnosti ostudu a totéž architektonické studio ADR bylo najato i na vytvoření druhého pivovarnického objektu. Budova Hostivar H2 je tak „mladším bratrem“ původní budovy a přebírá od ní dřevěné obložení i jednoduché hmotové ztvárnění.

Pivovar Hostivar H2 se nachází na okraji obytné zástavby.
V létě užitnou plochu rozšiřuje venkovní posezení.
Do varny lze nahlédnout z exteriéru přes prosklenou fasádu.
Hrdě vystavené pivovarnické vybavení
Prosklená terasa na severozápadní straně objektu
Prostor restaurace je dvouúrovňový.
Půdorys 1NP a 2NP
V interiéru restaurace se kombinuje černý kov a dřevěné obložení.

Výletní cíl

Objekt pivovaru se nachází na okraji pražské rezidenční čtvrti, integrovaná restaurace se otevírá do zajímavé krajiny blízkého golfového hřiště. Železniční stanice Praha – Horní Měcholupy je v dochozí vzdálenosti a zajímavý objekt pivovaru, nabízené občerstvení i průhledy prosklenou fasádou do varny z Hostivaru H2 činí důležitou zastávku rodinných výletů.

Prostor restaurace je dvouúrovňový.
Prostor restaurace je dvouúrovňový. |

Vnitřní uspořádání

Nepravidelný půdorys objektu vychází z tvaru stavební parcely. Objekt se směrem na severozápad rozšiřuje a otevírá se prosklenou fasádou restaurace na terasu a do zahrádky. Sklo se objevuje ve fasádě všude tam, kde je vhodné nabídnout návštěvníkům průhledy na život v restauraci nebo naleštěné nádoby ve varně.

Nepřehlédněte: Loď Pivovar

Jinak se pivovar uzavírá do jednoduchého tvaru s dřevěným obkladem, který se v úrovni druhého nadzemního podlaží mění na černý trapézový plech. V přízemí se nachází větší část provozu pivovaru a bezprostředně navazující restaurace se zázemím pro přípravu pokrmů.

Zádveří restaurace je do jinak jednoduché hmoty pivovaru zapuštěno. Interiér restaurace je dvoupatrový, do galerie v patře návštěvníci vstupují po elegantním černém točitém schodišti. V patře objekt skrývá provoz průmyslové pekárny, administrativní zázemí a zázemí pivovarnického provozu.

Hrdě vystavené pivovarnické vybavení
Hrdě vystavené pivovarnické vybavení |

Čistý interiér

V pivovarském provozu je zařízení utilitární, krása tohoto prostoru je založena na betonu a leštěném kovu. Architektura pivovaru tato zařízení hrdě vystavuje prosklenou fasádou a jednoduchý objem samotné budovy tak zajímavě kontrastuje se složitou „architekturou“ trubek, tanků a kovového zařízení uvnitř.

Návštěvnické prostory jsou ponechány v co největší míře otevřené. Sjednocujícím prvkem jsou černý kov schodiště, nosného systému a rámů prosklení a také dřevěný obklad, který v dvoupatrové restaurační místnosti ještě zdůrazňuje vertikalitu již tak vysokého prostoru.

Přečtěte si také: Starý pivovar premenili na dom s nadčasovou eleganciou

Kontrastní k černému kovu i tmavému dřevu je bílý děrovaný sádrokarton, který zlepšuje akustiku místnosti. Dominantním prvkem přízemí je stříbrný, trapézovým plechem obložený bar.

V interiéru restaurace se kombinuje černý kov a dřevěné obložení.
V interiéru restaurace se kombinuje černý kov a dřevěné obložení. |

Terasa a zahrádka

V teplých letních dnech se užitná plocha restaurace rozšiřuje nejen o prosklenou terasu, ale i o venkovní dlážděné posezení obsluhované lapidárním betonovým stánkem. V budoucnu by měl celou plochu zakrývat zelený strop z vysázeného bosketu. Návštěvníci si tak místní hostivařské pivo mohou užívat při pohledu na mírně zvlněné travnaté plochy golfového hřiště.

Hostivar H2
Místo: Praha
Architekt: Petr Kolář, Aleš Lapka /ADR
Spolupráce: Josef B. Novotný, Jana Zoubková, Zuzana Kollárová, Pavel Čermák, Miloš Hradec
Investor: Pivo Hostivar, a. s. / Milan Wimmer
Užitná plocha: 1007 m2
Zastavěná plocha: 640 m2
Projekt: 2014–2016
Realizace: 2016–2017
Text: Anna Vrabcová
Foto: Boys Play Nice, ADR

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 3/2019.