Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly však zdejší šéfcukrář Michal Mandys povýšil na francouzský éclair. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se ale propsalo i do interiéru cukrárny od ateliéru A8000.
Hotely a restaurace
Desítky let bez údržby, znárodnění, fatální povodně i složitost kolaudace zrekonstruované historické budovy podle měřítek 21. století… osud zámku Mitrowicz, dříve známého jako zámek Koloděje nad Lužnicí, nebyl za jeho dlouhou a bohatou historii vždy jednoduchý. I přesto se podařilo vdechnout mu nový život, aby se mohl v roce 2016 vůbec poprvé ve své historii otevřít veřejnosti.
Objekt původně z dvacátých let minulého století sloužil jako řeznictví, obchod a nakonec jako herna. Tato budova střídala v minulosti majitele a procházela změnami, které interiér i exteriér stavby znehodnotily. Nedávná rekonstrukce vrátila stavbě zašlou krásu.
Nově otevřená kavárna s prostým názvem Café Ernst, která je nově otevřena v brněnské vile Stiassni, svým interiérem evokuje prvorepublikovou kavárnu Esplanade (na rohu dnešních ulic Rooseveltovy a Jezuitské), kterou navrhl právě Ernst Wiesner. Proslulý podnik byl ovšem nenávratně zničen při bombardování za 2. světové války.
Výstavba wellness hotelového resortu je obvykle vítanou pobídkou cestovního ruchu, ale pro přírodu v okolí většinou znamená jen špatné zprávy. Slovenský Bjornson je čestnou výjimkou z pravidla.
Je poměrně snadné podlehnout opojnému vinařskému kýči a představit veřejnosti prostor degustace vína v podobě laciné kulisy, důvěrně známé z filmů. O to víc potěší, že se citlivé zakázky vinného baru v Pavlově zhostili architekti z ateliéru ORA a vytvořili tu příjemný kousek originální regionální architektury.
Bylo dřív vejce, nebo slepice? I nad tím můžete popřemýšlet při posezení v pražské restauraci Golden Egg. Klidně dlouze, neboť rychlé obsluze navzdory tenhle podnik není klasickým fast foodem. Zakládá si na propracované kvalitě pokrmů, jež mají vždy něco společného s vejci. Ale také s udržitelností a propracovanou architekturou.
Také si někdy při procházce městem říkáte, co kdyby zdi starých domů uměly vyprávět příběhy? V případě restaurace Baroque – U Tří růží se tak už děje, stačí jen přijít a naslouchat jim. Minulost tu rezonuje celým projektem, který si zakládá na postupné revitalizaci areálu broumovského kláštera.
Není to sice nemoc, spíš jen drobný osobní neduh, na který občas architekti trpí. Přílišná touha dát vyniknout své realizaci, vytvářet díla tak mimořádná a vizuálně strhující, že jejich ztvárnění a forma přesahuje význam původního určení. Architekt Martin Kožnar dokazuje, že je vůči této nákaze imunní. Jeho projekt vyniká tím, čím se nestal.
Francouzská horská vesnice Breitenbach, ležící mezi regiony Vosges a Alsasko, je neobyčejná hned z několika důvodů. Leží v krásné horské lokalitě a současně zde žijí obyvatelé s velmi silným vztahem k přírodnímu prostředí. Ten projevují nejen slovy, ale především skutky – provozují zde ekologický pivovar, chovají včely, zpracovávají mléko na jogurty a další mléčné produkty a vyrábí vlastní sýr.
Přijměte pozvání do japonského města Maebashi, které od roku 2016 láká nové obyvatele i turisty pomocí rozvoje města pod sloganem „Where Good Things Grow“. Novinkou je zde rekonstrukce Shiroiya hotelu, který propojuje umění s účelem ubytování a má potenciál stát se kulturním střediskem města.
Inspirováni italskou jeskyní navrhli architekti ze studia Partisans Grotto Saunu, která vzdává poctu drsnému kanadskému kraji.
Od novostaveb hotelů se po stránce užité architektury a stavebních přístupů obvykle nedá očekávat mnoho nápaditosti. I proto je zelenošedý Floris, apartmánový komplex vnořený do kulturní zeleně, takovým překvapením.
Bachledova dolina je oblíbeným lyžařským střediskem v Belianských Tatrách. Její popularitu zvýšil v předchozích letech Chodník korunami stromů s působivými výhledy na okolní přírodu, který láká turisty k návštěvě po celý rok. Chybějící restaurace a zázemí pro návštěvníky vyústilo v realizaci projektu, který je charakteristický pokorou a citlivostí ke zdejší kopcovité krajině.
Soubor pěti experimentálních staveb nazývaných Coco Villa je součástí resortu Art Villas v kostarické džungli. Prudký svah s bujnou zelení nad pláží Hermosa je ideálním místem pro jednoduché stavby neobvyklých tvarů, které v sobě spojují konstrukci stále oblíbenějších stromových domků a prostých stanů.