První avokádová restaurace v Praze
Máte rádi avokádo? Až tak moc, že byste na něj vsadili všechno a začali provozovat restauraci, na jejímž menu najdete pouze avokádo stokrát jinak? Majitelka této restaurace ano, a požádala designéry z Mimosa Architekti o náležitě příjemně excentrický interiér.
Obdiv k tomuto plodu hruškovce přelahodného pochází z doby, kdy se dcera majitelky ve svých deseti letech rozhodla stát vegetariánkou. Díky tomuto rozhodnutí se Karolína Konečná, která zároveň působí jako sous chef své vlastní restaurace, naučila mezi jinými využívat i tuto pro mnohé dosud exotickou surovinu.
Myšlenka založit v Praze první avokádovou restauraci vznikala pomalu a nenápadně. Čím větší byl obdiv majitelky k této surovině a její mnohostrannosti, tím více v ní uzrávalo odhodlání zkusit avokádem oslovit i další lidi. Přesto se to celé zdálo jako bláznivá myšlenka.
Bohatství v jednoduchosti
Když byla nakonec restaurace otevřena, byl do jejího interiéru vložen i tento vnitřní konflikt. Spor mezi nadšením a praktičností, rozpor mezi jednoduchým konceptem menu a bohatostí pokrmů, které lze z avokáda vytvořit.
Avocado Gang byla otevřena na Lyčkově náměstí v srdci Karlína, živoucí čtvrti, kde se lidé nebojí zkoušet nové věci. Obdélníkový prostor v přízemí činžovního domu má jednoduchý design – jeho středem prochází 9,3 m dlouhý stůl s 22 místy k sezení. Další, intimnější místa k posezení jsou pak podél stěn.
Kuchyňský provoz je otevřený pohledům návštěvníků, aby si mohli sami ověřit čerstvost připravovaných pokrmů a užít si divadlo, které představuje souhra kuchařského týmu. Pestré barvy stolu jsou odvozené od barevnosti avokáda, jídel z něj připravených a kultur, kterým je toto subtropické ovoce vlastní.
Materiálové řešení
Kromě stolu je celý interiér koncipován tak, aby bylo hlavní dominantou podávané jídlo. Pozadím těchto lahůdek jsou achromatické barvy kombinované s přírodními materiály. Stůl tvoří masivní smrkové hranoly profilu 160 × 100 mm na podnožích ze žárově zinkované oceli.
Smrk je v interiéru dále použit v podobě lazurované biodesky, žárově zinkovaná ocel ve formě podnoží dalších stolů, židlí, světel, obkladu podélné stěny oddělující část pro hosty a zázemí restaurace, umyvadlech a dalších prvcích.
Celek doplňuje cementová podlahová stěrka a světle šedá malba. Dost prostoru každopádně zůstává pro avokádo samotné – ať už v očekávatelné podobě guacamole nebo avokádových lívanců se slaninou.
„Myšlenky proudí, sny se zdají. Bez skutečných lidí by se ale vyplnit nemohly. Avocado Gang je sen plný barev, chutí, tvarů, nadšení, bláznovství a bláznivosti. Restaurace. První avokádová restaurace v Praze. Společná práce skvělých lidí,“ uzavírá majitelka.
Místo: Praha 8 – Karlín
Autoři: Petr Moráček, Kateřina Fryzelková / Mimosa architekti s.r.o.
Spolupráce: Jitka Boková, Radek Rytina, Julius Hejnal, Jiří Kurel, Jiří Diviš
Užitná plocha: 106 m2
Realizace: 2018
Foto: Boys Play Nice
Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 6/2019.