Ledové krápníky nehrozí, novou mrazicí halu Nestlé v Krupce utěsnilo nejméně 2,5 km hliníkových pásek
Úkol zněl jasně. Nesmí projít žádná vlhkost. Proto stavbaři Metrostavu DIZ použili k utěsnění nové přístavby mrazicí haly v Krupce na Teplicku mimo jiné i více než 2,5 km hliníkových pásek. Tvorba námrazy v podobě ledových krápníků by totiž mohla ohrozit nepřetržitý provoz. V hale se budou skladovat mražené výrobky značky Garden Gourmet výrobní společnosti Tivall CZ s.r.o., která je součástí skupiny Nestlé. Přestože výstavba byla dokončena už v závěru loňského roku, stavbaři halu ještě neopustili – v součinnosti s investorem musí náležitě otestovat a vyladit provozní technologie.
Rozšíření mrazicí haly se v průběhu realizace ukázalo jako naprosto unikátní projekt. Jednou z největších komplikací bylo propojení nové železobetonové haly se stávající budovou, která není tepelně a parotěsně ošetřená. Různé funkce budov, různé výškové úrovně, dilatační spáry a nutnost zajistit dokonalou izolaci si vyžádaly nejedno netradiční řešení.
„S tímto druhem výstavby projektanti neměli tak velké zkušenosti, podcenili fyzikální principy, které při napojení budov vzniknou. Mrazicí haly se většinou staví takzvaně „box in box“, kdy budova okolo mrazicího boxu slouží pro přístup k mrazírně ze všech stran. Zde je přilepená budova k budově, což neslo problém s dilatací při možném pohybu obou budov. Vyřešit jsme museli i různé výškové uspořádání. Učili jsme se za pochodu,“ sděluje vedoucí projektu Petr Lohniský ze společnosti Metrostav DIZ a dodává: „Projektanti museli být navíc velmi obezřetní i proto, že objekt stojí na poddolovaném území.“
Každý prostup do mrazicího boxu představuje riziko. Utěsnit se musely veškeré průchody světel a kabelů, proto stavbaři Metrostavu DIZ využili parotěsné a voděodolné ucpávky, které se jinak používají v tunelech. Na speciální požadavek požární ochrany švýcarské pojišťovny Nestlé se navíc muselo instalovat dokonce i 130 sprinklerů (protipožárních hlavic), což u podobných realizací není běžné.
Celkové utěsnění prověřily i dva náročné blower door testy, které se využívají při testování těsnosti obálky pasivních domů. V tomto případě šlo ale o mnohem přísnější parametry. „Vše však bude finálně prověřeno teprve až budova projde všemi čtyřmi ročními obdobími,“ vysvětluje Lohniský.
Stavební novinkou oproti staré části výrobní haly jsou také dvě základové desky. Ta spodní je temperovaná topnými kabely, aby nedošlo k promrznutí štěrkového podloží a následnému nadzvednutí podlahy.
Celý projekt byl nesmírně náročný nejen po technické stránce, ale také z hlediska hygienických požadavků. Vzhledem k tomu, že jde o potravinářský provoz, musely být dodrženy přísné hygienické standardy. Nesmí se používat otevřené profily, nesmí se vytvářet dutiny, instalace se musí instalovat na speciální podložky, aby prostor pod ní byl omyvatelný. Protože nikde nesmí být úhly 90 stupňů, aby se v nich neusazovala nečistota, všechny spoje a rohy se musely zatmelit.
Parametry hygieny práce meziskladu splňuje místnost zvaná „ohřívárna“ pro zaměstnance pracující v mínusových teplotách. Ti zajišťují přepravu palet z výrobní linky do mrazicí části a odtud přes přechodovou místnost, tzv. airlock, do nové části expedice, která denně odbaví průměrně 5–6 kamionů. Nový sklad tak umožňuje společnosti Tivall CZ s.r.o. zefektivnit logistické procesy a ušetřit náklady za převoz produktů do meziskladu v Praze.
Nestlé je největším světovým výrobcem potravin a nápojů. Společnost působí ve 188 zemích a zaměstnává přes 270 000 lidí. V České republice Nestlé vyrábí širokou škálu potravinářských výrobků, v závodě Tivall CZ s.r.o. v Krupce jsou to chlazené a mražené veganské a vegetariánské pokrmy značky Garden Gourmet, jejíž produkty putují do celé Evropy i na trhy v Severní Americe.
Zdroj: Metrostav DIZ ,a.s.